KOJI JE KAMADO NAJBOLJI KAMADO?

Najbolji kamado, to jest originalni kamado je Big Green Egg (Made in USA), a Big Green Egg keramika je Mullit Keramika koju je razvila američka tvrtka NASA, tj. NASA tehnologija.

Važna činjenica!

Pazite na kopije kamado roštilja!
Kamado kopije imaju posve drugačiju strukturu keramike u usporedbi s originalom. Odnosno, kod kopija se kroz cijelu konstrukciju protežu pukotine i pore do 500 μm (500 mikro metara) dok Big Green Egg (originalni kamado) ima čistu i punu Mullit keramiku s porama od 20μm (20 mikro metara) – to čini razliku od cca. 2500%.

Sigurno je da različit kemijski sastav i razlike u poroznosti uzrokovane pukotinama utječu na toplinsku vodljivost, a time i na ponašanje materijala u upotrebi. To za kopiju kamada znači slabiji okusi namirnica i jela, veća potrošnja drvenog ugljena (do 80%), manje sočnosti u grilanom dobru i mogućnost eksplozija (napuknuća) u keramici!

Kako prepoznati Big Green Egg?

Originalni kamado – Big Green Egg – prepoznat ćete po ručki i kupoli. Samo ako na ručki piše Big Green Egg te ako se na kupoli nalazi Big Green Egg logo, radi se o originalnom kamadu.

Također, Big Green Egg ima samo jednu boju: tamnozelenu.

Istina je da ima puno kamada u zelenoj boji, ali kao što smo rekli, ako nema logo Big Green Egga, nije originalni.

Ako ipak imate kopiju Big Green Egga, koju ćete redovito pronaći u različitim bojama, imate i svakodnevno čak do 70% veću potrošnju drvenog ugljena.

Zašto?

Kao što smo već spomenuli, kopije kamado roštilja imaju najčešće šuplju keramiku, povezanu s kamenim granulatom. Razlog tome je jeftinija proizvodnja kojoj je nažalost produkt keramika koja često puca i zbog koje dolazi do oštećenja kamada.

Uz to, kopije kamada ne pružaju mogućnost pripreme visokokvalitetnih jela, tj. okus i sočnost namirnica znatno su lošiji nego kod originalnog kamada.

IZVORNI KAMADO, SVJETSKI TRŽIŠNI VOĐA - BIG GREEN EGG

Svi koji kušaju jela pripremljena na izvornom kamadu zahvaljujući njegovoj neusporedivoj kvaliteti postaju obožavateljem – zauvijek.

Kamado je nastao još prije 3000 godina, a koristio se kao tradicionalna peć na drva u Istočnoj Aziji. S vremenom su takav način kuhanja prihvatili i Japanci, koji su ga nazvali kamado, što znači pećnica.

Američki su vojnici kamado tijekom prošlog stoljeća otkrili u Japanu te ga tada nose u svoju domovinu kao suvenir. Zatim u Atlanti kreće usavršavanje kamada.

Suvremenim spoznajama i tehnologijom, zahvaljujući revolucionarnom napretku NASA -e u keramičkoj tehnologiji 1974., nastaje iznimno iskustvo kuhanja – iskustvo Big Green Egga.

Big Green Egg kvaliteta kombinacija je nekoliko važnih čimbenika: keramika Big Green Egga, koja reflektira toplinu i stvara protok zraka, hranu čini iznimno nježnom i ukusnom.

Uz to, keramika može izdržati iznimno visoke temperature i temperaturne oscilacije.

Natprosječna cirkulacija zraka omogućava da se hrana u kamadu Big Green Egg kuha ravnomjerno i na pravoj temperaturi.

Važno obilježje Big Green Egga je i točna kontrola temperature. Visokokvalitetna toplinska izolacija na izvornom kamadu omogućava nesmetano kuhanje za vrijeme svih vremenskih uvjeta.

Spektakularan izgled i boja Big Green Egg kamada bez sumnje očaravaju korisnike.

Keramika i njegovi patentirani dijelovi Big Green Egg čine jedinstvenim.

Zahvaljujući svim vrijednostima i kvaliteti, Big Green Egg kompanija na materijale i strukturu izvornog kamada daje doživotno jamstvo.

Large Start paket (original kamado roštilj)
Large Start paket (original kamado roštilj)

Large Start paket (original kamado roštilj)

€2.554,99
Big Green Egg start paket za MiniMax
Big Green Egg start paket za MiniMax

MiniMax Start paket (original kamado roštilj)

€1.409,99

KAMADO VS. KLASIČAN ROŠTILJ

1. Glavna i osnovna razlika između kamada i klasičnih roštilja je to što su kamado roštilji izrađeni od keramike visokih performansi.

2. Natprosječna izolacijska svojstva kamado čine održivim i ekonomičnim u usporedbi s klasičnim roštiljima – potrebne su jako male količine ugljena s kojima je kamado u stanju generirati iznimno visoke temperature.

3. Kamado roštilj posebnim čini i sama priprema namirnica, odnosno kvaliteta pripreme – priprema namirnica u kamado roštilju je poprilično sigurna, pa čak i za amatere početnike. Male su mogućnosti da uz kamado uništite svoju hranu.

4. Protok je zraka u kamadu izuzetno smanjen, što onemogućuje isušivanje namirnica, dok je postotak vlage sasvim dovoljan za vrhunsku pripremu. Odnosno, da budemo precizniji, kamado ima moć zadržavanja vlage unutar same hrane.

5. Kamado kuhala imaju dobro razvijen sustav održavanja zahvaljujući čemu je čišćenje poprilično lak i jednostavan zadatak.

6. Big Green Egg u usporedbi s klasičnim roštiljima pruža mogućnost izravnog i neizravnog kuhanja namirnica – pomoću convEGGtora, Big Green Egg možete pretvoriti u pravu konvekcijsku peć, što Vam omogućuje kuhanje jela na visokoj ili niskoj temperaturi, a da to ne utječe negativno na njihov okus.

* ConvEGGtor u slučaju neizravnog kuhanja služi kao toplinski štit, štiti Vaše jelo od izravne topline užarenog ugljena. Istodobno osigurava da toplina može cirkulirati kroz EGG.

BIG GREEN EGG VS. KOPIJA KAMADA? 

Big Green Egg izvorni je kamado, samim time nosi i najviše kvaliteta, inovativnih detalja, ali izdiže se iznimno važnom stavkom- najkvalitetnijom keramikom.

Svaki „nasljednik“ Big Green Egga drastično kasni u razvoju inovativnih detalja. Njihove specifikacije naizgled možda jesu približne, ali ako uđemo u dubinu doći ćemo do svojstava keramike, ujedno i najvažnijeg detalja kamado kuhala.

Big Green Egg keramika proizvodi se u Meksiku i smatra se najkvalitetnijom keramikom na svijetu, dok se keramika kopija kamada proizvodi u Kini i znatno zaostaje kvalitetom.

Glavna razlika u keramici Big Green Egga i kopije kamado kuhala jest njen volumen. Big Green Egg keramika puna je, teška i bez „rupica“, što osigurava kvalitetno održavanje sočnosti namirnica, stvaranje i protok vlage (što u konačnici ne zahtijeva dodatne posude s vodom kako bi namirnica bila sočna), izdržljiva je na visokim temperaturama i podnosi temperaturne oscilacije te jamči izdržljivost Big Green Egga zahvaljujući neznatnoj mogućnosti kvrcanja keramike.

Keramika NN kamada, odnosno keramika proizvedena u Kini, znatno je lakša, unutrašnjost nije ispunjena (ima „rupice“), što zahtjeva, u većini slučajeva, dodatne posude s vodom kako bi se vlažnost održala optimalnom.

Navedena keramika ne može podnijeti temperaturne oscilacije te često dolazi do kvrcanja nakon određenog vremena upotrebe.

Keramika kopije kamado kuhala nema mogućnost visokokvalitetne cirkulacije zraka i porozna je.

ODRŽIVOST KAMADA

Usporedimo li Big Green Egg i kopije kamada, lako je zaključiti da je Big Green Egg održiv i ekonomičan proizvod.

Big Green Egg izrađen je od održivih materijala i prije napuštanja tvornice podliježe najstrožim pregledima. Izrada je Big Green Egga po visokim standardima i sve već navedene karakteristike čine ga ekonomski standardiziranim proizvodom i rješenjem za doživotno uživanje.

Nadalje, inovativni Big Green Egg sustav pruža mogućnost natprosječno dugog pečenja uz male količine drvenog ugljena.
Na prosječnoj temperaturi od 200 stupnjeva, koristeći 2 kg drvenog ugljena, na Big Green Egg Large modelu možemo grilati 6 – 7 sati, dok je 4 kg drvenog ugljena u XLarge dovoljno za 7 – 10 sati korištenja, a 9 kg u 2XLarge za 8 – 12 sati – Uz Big Green Egg cijena goriva (ugljena) je znatno niža i prihvatljivija.

Large Start paket (original kamado roštilj)
Large Start paket (original kamado roštilj)

Large Start paket (original kamado roštilj)

€2.554,99
Big Green Egg start paket za MiniMax
Big Green Egg start paket za MiniMax

MiniMax Start paket (original kamado roštilj)

€1.409,99

GORIVA ZA KAMADO KUHALA

U kamado kuhalima mogu se koristiti ugljen i drva.

Naša preporuka je da uvijek koristite drveni ugljen zbog kvalitete života i smanjene količine finih čestica prašine te samim tim manjeg zagađenja.

Briketi su zabranjeni (nisu preporučljivi) za korištenje u Big Green Eggu zbog škroba koji zatvara pore keramike.

U kategoriji briketa možemo izdvojiti samo bezdimne CAP brikete, koji su dozvoljeni za korištenje u kamado kuhalima, a razlog tome je što nemaju vezivne supstance. CAP briketi su isključivo prešani.

U kategoriji potpaljivača dozvoljeno je koristiti sve vrste potpaljivača, pa čak i kocke za potpalu. Iako, kocke za potpalu ni u kojem slučaju nisu naša preporuka zbog svojih velikih koncentracija kemijskih spojeva.

ODABIR KAMADO KUHALA

Na izbor idealnog modela Big Green Egga utječe više faktora – odabir ovisi o individualnim potrebama i učestalosti pripreme hrane te o izboru kvalitete.

Kod izbora modela Big Green Egga najčešće postoji nekoliko ključnih pitanja:

1. Za koliko osoba najčešće pripremamo hranu?

2. U kojem okruženju koristite kamado – ugostiteljstvo ili kod kuće?

3. Koliko i kakvog prostora imate za smještanje Big Green Egga?


Kada govorimo o idealnom kamadu ili modelu Big Green Egga, potrebno je svakoj osobi pristupiti individualno.

OTKRIJTE
EGG

Upoznajte značajke EGG-a