KOJI JE KAMADO NAJBOLJI KAMADO?

Najbolji kamado to jest originalni kamado je Big Green Egg.
Kako prepoznati Big Green Egg?

Originalni kamado- Big Green Egg prepoznati ćete po ručki i kupoli. Samo ako na ručki piše Big Green Egg i na kupoli se nalazi Big Green Egg logo radi se o originalnom kamadu. Također, Big Green Egg ima samo jednu boju i to tamno- zelenu.

Istina je da ima puno kamada u zelenoj boji, ali kao što smo rekli, ako nema logo Big Green Egg-a, nije originalni.

Izumitelj Big Green Egg-a je Ed Fisher.

Ako ipak imate kopiju Big Green Egg-a, koju ćete redovito pronaći u različitim bojama, imate i svakodnevno čak do 70% veću potrošnju drvenog ugljena. Zašto?

Kopije kamado pećnica imaju najčešće šuplju keramiku, povezanu s kamenim granulatom. Razlog tome je jeftinija proizvodnja, no nažalost produkt svega je keramika koja često puca i dolazi do oštećenja kamada.

Uz to kopije kamada ne pružaju mogućnost pripreme visokokvalitetnih jela, tj. okus i sočnost namirnica znatno su lošiji nego kod originalnog kamada.

IZVORNI KAMADO, SVJETSKI TRŽIŠNI VOĐA - BIG GREEN EGG

Svi koji kušaju jela pripremljena na izvornom kamadu zauvijek postaju njegovim obožavateljima zahvaljujući neusporedivoj kvaliteti.

Kamado je nastao još prije 3000 godina, koristio se kao tradicionalna peć na drva u Istočnoj Aziji. S vremenom su takav način kuhanja prihvatili i Japanci, koji su ga nazvali kamado, što znači pećnica. Američki vojnici su kamado, tijekom prošlog stoljeća otkrili u Japanu, kada ga nose kući kao suvenir. Potom, u Atlanti kreće usavršavanje kamada. Suvremenim spoznajama i tehnologijom, a zahvaljujući revolucionarnom napretku NASA -e u keramičkoj tehnologiji 1974. nastaje iznimno iskustvo kuhanja- iskustvo Big Green Egg -a.

Big Green Egg kombinacija je nekoliko bitnih čimbenika. Keramika Big Green Egg-a koja reflektira toplinu i stvara protok zraka hranu čini iznimno nježnom i ukusnom. Uz to može izdržati iznimno visoke temperature i temperaturne oscilacije.

Natprosječna cirkulacija zraka omogućava da se hrana u kamadu Big Green Egg-u kuha ravnomjerno i na pravoj temperaturi.

Važna činjenica kod Big Green Egg-a je i točna kontrola temperature. A visokokvalitetna toplinska izolacija na izvornom kamadu omogućava nesmetano kuhanje za vrijeme svih vremenskih uvijeta.

Spektakularan izgled i boja Big Green Egg kamada bez sumnje očaravaju korisnike.

Keramika i njegovi patentirani dijelovi Big Green Egg čine jedinstvenim.

Zahvaljujući svim vrijednostima i kvaliteti Big Green Egg kompanija na materijale i strukturu izvornog kamada daje doživotno jamstvo.

Zlatni paket
Zlatni paket

Zlatni paket

€2.554,99
Srebrni paket
Srebrni paket

Srebrni paket

€1.459,99

KAMADO VS. KLASIČAN ROŠTILJ

Glavna i osnovna razlika između kamada i klasičnih roštilja je to što su kamado roštilji izrađeni od keramike visokih performansi. Nad prosječna izolacijska svojstva kamado čine održivim i ekonomičnim u usporedbi s klasičnim roštiljima. Potrebne su jako male količine ugljena s kojima je kamado u stanju generirati iznimno visoke temperature. Kamado roštilj posebnim čini i sama priprema namirnica, odnosno kvaliteta pripreme. Priprema namirnica u kamado roštilju je poprilično sigurna, pa čak i za amatere početnike. Male su mogućnosti da uz kamado uništite namirnicu.

Protok zraka u kamadu je izuzetno smanjen što onemogućuje isušivanje namirnica, dok je postotak vlage sasvim dovoljan za vrhunusku pripremu namirnica. Odnosno,da budemo precizniji kamado ima moć zadržavanja vlage unutar.

Kamado kuhala imaju dobro razvijen sustav održavanja zahvaljujući čemu je čišćenje istih poprilično lak i jednostavan posao.

Big Green Egg u usporedbi s klasičnim roštiljima pruža mogućnost izravnog i neizravnog kuhanja namirnica.

Pomoću convEGGtora Big Green Egg možete pretvoriti u pravu konvekcijsku peć, što Vam omogućuje kuhanje jela na visokoj ili niskoj temperature, a da to ne utječe negativno na njihov okus.

ConvEGGtor u slučaju neizravnog kuhanja služi kao toplinski štit, štiti Vaše jelo od izravne topline užarenog ugljena. Istodobno osigurava da toplina može cirkulirati kroz EGG.

BIG GREEN EGG VS. KOPIJA KAMADA? 

Big Green Egg izvorni je kamado, samim time nosi i najviše kvaliteta, inovativnih detalja, ali izdiže se iznimno važnom stavkom- najkvalitetnijom keramikom.

Svaki "nasljednik" Big Green Egg-a drastično kasni u razvoju inovativnih detalja za Big Green Egg-om. Njihove specifikacije naizgled možda jesu približne, ali ako uđemo u dubinu doći ćemo do svojstava keramike, ujedno i najvažnijeg detalja kamado kuhala.

Big Green Egg keramika proizvodi se u Meksiku i smatra se najkvalitetnijom keramikom na svijetu, dok se keramika kopija kamada proizvodi u Kini i znatno zaostaje kvalitetom.

Glavna razlika u keramici Big Green Egg-a i kopije kamado kuhala jest njen volumen. Big Green Egg keramika puna je, teška i bez "rupica" što osigurava kvalitetno održavanje sočnosti namirnica, stvaranje i protok vlage (što u konačnici ne zahtijeva dodatne posude s vodom kako bi namirnica bila sočna), izdržljiva je na visokim temperaturama i podnosi temperaturne oscilacije te jamči izdržljivost Big Green Egg- a zahvaljujući neznatnoj mogućnosti kvrcanja keramike.

Keramika NN kamada, odnosno keramika proizvedena u Kini znatno je lakša, unutrašnjost nije ispunjena (ima "rupice") što zahtjeva, u većini slučajeva dodatne posude s vodom kako bi se vlažnost održala optimalnom.

Navedena keramika ne može podnijeti temperaturne oscilacije te često dolazi do kvrcanja nakon određenog vremena upotrebe.

Keramika kopije kamado kuhala nema mogućnost visokokvalitetne cirkulacije zraka i porozna je.

ODRŽIVOST KAMADA

Usporedimo li Big Green Egg i kopije kamada lako je zaključiti da je Big Green Egg održiv i ekonomičan proizvod.

Big Green Egg izrađen je od održivih materijala i prije napuštanja tvornice podliježe najstrožim pregledima. Izrada Big Green Egg-a po visokim standardima i sve već navedene karakteristike čine ga ekonomski standardiziranim proizvodom i rješenjem za doživotno uživanje.

Nadalje, inovativni Big Green Egg sustav pruža mogućnost natprosječno dugog grilanja, uz male količine drvenog ugljena. Na prosječnoj temperaturi od 200 stupnjeva, s 2 kg drvenog ugljena na Big Green Egg Large možemo grilati 6-7 sati, dok su 4 kg drvenog ugljena u XLarge dovoljne za 7-10 sati grilanja, a 9 kg u 2XLarge za 8-12 sati.Uz Big Green Egg cijena goriva (ugljena) je znatno niža i prihvatljivija. 

Zlatni paket
Zlatni paket

Zlatni paket

€2.554,99
Srebrni paket
Srebrni paket

Srebrni paket

€1.459,99

GORIVA ZA KAMADO KUHALA

U kamado kuhalima mogu se koristiti ugljen i drva. Naša preporuka je da uvijek koristite drveni ugljen, zbog kvalitete života i smanjene količine finih čestica prašine te samim tim manjeg zagađenja.

Briketi su zabranjeni (nisu preporučljivi) za korištenje u Big Green Egg-u zbog škroba koji zatvara pore keramike.

U kategoriji briketa možemo izdvojiti samo bezdimne CAP brikete, koji su dozvoljeni za korištenje u kamado kuhalima a razlog tome je što nemaju vezivne supstance. CAP briketi su isključivo prešani.

U kategoriji potpaljivača dozvoljeno je koristiti sve vrste potpaljivača, pa čak i kocke za potpalu. Iako, kocke za potpalu ni u kojem slučaju nisu naša preporuka, zahvaljujući velikim koncentracijama kemijskih spojeva.

ODABIR KAMADO KUHALA

Na izbor idealnog modela Big Green Egg-a utječe više faktora. Ovisno o potrebama i učestalosti pripreme namirnica, te izboru kvalitete, izabrat ćete idealno kamado kuhalo.

Kod izbora modela Big Green Egg-a postoji više faktora koji su presudni.

Najčešće su to:
- broj osoba za koje redovno spremamo jela i namirnice
- vrsta upotrebe: profesionalno ugostiteljstvo i kuharstvo ili kućna upotreba
- prostor na kojemu će Vaš Big Green Egg biti smješten većinu vremena.

Kada govorimo o idealnom kamadu ili modelu Big Green Egg-a, potrebno je svakoj osobi pristupiti individualno.

OTKRIJTE
EGG

Upoznajte značajke EGG-a