ŠTO JE KAMADO?

Što je zapravo kamado roštilj i zašto je toliko poseban?
Povijest mu seže još u davnine, a kvaliteta i posebnost okusa hrane pripremljene na njemu očaravaju ljude diljem svijeta. U nastavku saznajte odgovore na sva pitanja o jedinstvenom Big Green Egg keramičkom roštilju.

Kamado roštilj– keramički roštilj čija je kvaliteta zasnovana na tradiciji.

Kamado roštilj– keramički roštilj čija je kvaliteta zasnovana na tradiciji.

OD KUDA POTJEČE KAMADO ROŠTILJ?

Prije više od 3000 godina u istočnoj su se Aziji kao kuhala koristile glinene peći na drva koje su u Japanu prozvali kamado. Kamado u prijevodu znači pećnica ili kamin, a ložio se na ugljen ili drvo, isto kao i Big Green Egg kamado danas. Nakon Drugog svjetskog rata, američki su vojnici kamado donijeli u Ameriku i otvorili prostor stvaranju novih okusa na svom kontinentu. Od tada, pa sve do danas, usavršilo ga se u izvrstan alat za kuhanje.

KAKO FUNKCIONIRA KAMADO?

Prvo prepoznatljivo obilježje kamada je njegov oblik – on izgleda poput jajeta.

Prvobitna je svrha njegova oblika izvrsna regulacija dovoda i ispuštanja zraka, a budući da je Big Green Egg izrađen od visokokvalitetne keramike, izolacija mu je odlična isto kao i reflektiranje topline.

Za vrijeme korištenja poklopac kamada se zatvara nakon svakog koraka. Zahvaljujući obliku Big Green Egg-a i zatvorenom prostoru, u njemu struji topao zrak. Tada iz EGG-a izlazi tek malo zraka, a toplina kruži oko sastojaka koji se peku. Moglo bi se reći da je kamado Big Green Egg roštilj na drveni ugljen koji djeluje kao pećnica na vrući zrak.

Kad je poklopac zatvoren, gubitak topline je minimalan, a EGG može održavati željenu temperaturu.

Rezultat su izvrsna kontrola pečenja i sočnost namirnica.

Izrazito kvalitetna keramika Big Green Egg kamado roštilja osigurava izvrsnu regulaciju temperature.

Izrazito kvalitetna keramika Big Green Egg kamado roštilja osigurava izvrsnu regulaciju temperature.

KOJE SU VELIČINE KAMADO ROŠTILJA- BIG GREEN EGG-A?

Big Green Egg kamado dolazi u sedam veličina, no kako odabrati odgovarajuću?
To ovisi o osobnim potrebama i preferencama. Ako volite provoditi vrijeme u prirodi i htjeli biste svoj kamado bezbrižno ponijeti sa sobom, tada preporučujemo neke od manjih modela Big Green Egg-a: Mini, Small ili Minimax. Ako pak želite opremiti vlastitu vanjsku kuhinju i pripremati hranu za veći krug ljudi, preporučujemo Medium, Large ili XLarge. Naravno, ako se profesionalno bavite kuhanjem ili jednostavno želite zaista puno prostora za pripremu hrane, rješenje je 2XLarge model!

Informacije o točnim dimenzijama i mogućnostima možete pronaći na našem webu (https://sommar-adria.com/) , a možete se i savjetovati s našim stručnim osobljem.

7 modela kamado roštilja– sigurno ćete pronaći onog koji je savršen za Vas.

7 modela kamado Big Green Egg roštilja– sigurno ćete pronaći onog koji je savršen za Vas.

KOLIKO STUPNJEVA POSTIŽE KAMADO BIG GREEN EGG?

Kao što ste već saznali, temperatura se u Big Green Egg-u može izrazito precizno kontrolirati. Izolacijska svojstva EGG keramike zadržavaju toplinu i stvaraju protok zraka unutar kamada, čime se osigurava ravnomjerno i ukusno pečenje. Za kontrolu su i regulaciju temperature u Big Green Eggu zadužena propusna vrata na bazi Egga te metalni „dimnjak“ na kupoli, a lako je očitavanje temperature zagarantirano kupolastim termometrom. Raspon temperature u Big Green Egg-u je od 20 do 600 stupnjeva Celzijevih.

Naravno, može on biti i topliji, no to nikada nije potrebno te previsoke temperature mogu utjecati na dugotrajnost filca koji se nalazi na rubovima.

JESU LI BIG GREEN EGG-U POTREBNI DODACI?

EGG-u nisu potrebni dodaci, no pomoću njih možete izvući maksimum iz njega. Primjerice, kamen za pečenje omogućuje pripremu hrskave pizze ili kruha, a rešetka od lijevanog željeza izvrsnu karamelizaciju sastojaka. Ako želite kuhati ukusnu juhu ili gulaš, Dutch Oven savršen je i neizostavan dodatak, a ako se želite iskušati u dimljenju, valja posegnuti za Wood Chips i Chunks.

U ponudi je širok asortiman dodataka za kamado koji će pripremu hrane učiniti još svestranijom.

Širok asortiman dodataka kamado roštilj čini još svestranijim roštiljem.

Širok asortiman dodataka kamado roštilj čini još svestranijim roštiljem.

ZAŠTO JE BIG GREEN EGG KAMADO TOLIKO POSEBAN?

Big Green Egg prisutan je na tržištu već od 1974. godine i najbolji je kamado roštilj u svojoj kategoriji. On se već dvadeset i pet godina proizvodi u visokorazvijenoj tvornici u Meksiku u kojoj rade stručnjaci specijalizirani za rad s keramikom koja se mora peći na vrlo visokim temperaturama.

Tvornica ima ISO 9001 certifikat, što znači da niti jedan korak procesa proizvodnje ne ostaje nezabilježen te da je napredak moguće vidjeti u svakom koraku proizvodnje. Isto tako, svaki se Big Green Egg podvrgava temeljitoj završnoj provjeri i samo oni koji su 100% savršeni napuštaju tvornicu.

Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji konstrukcije, načina proizvodnje i inovativne keramike, Big Green Egg je dugotrajan uređaj za kuhanje čija trajnost daleko nadmašuje trajnost sličnih kamado roštilja. Bez obzira koliko često koristite Big Green Egg, kvaliteta je zajamčena.

Big Green Egg kamado definitivno je No. 1.

Big Green Egg kamado definitivno je No. 1.

KAMADO BIG GREEN EGG IMA MNOGE PREDNOSTI, NO IMA LI I MANA?

Ako ste već kušali hranu pripremljenu na Big Green Egg kamado roštilju ili ga već posjedujete, zasigurno možete vrlo lako nabrojati sve njegove prednosti. No, ima li on mana? Najpopularnije veličine kamada – Large i XLarge – naravno, značajno su teže od običnog roštilja na drveni ugljen. Iako im je transport zbog toga malo otežan, stalak s kotačima olakšat će njegov prijenos.

Uz to, znamo da je kamado i značajna investicija. No takav keramički roštilj nudi mnogo širi spektar mogućnosti od bilo kojeg drugog roštilja – na njemu se može roštiljati, peći, kuhati, dimiti, a i pripremati jela na niskim temperaturama te „wokati“.

A keramika? Osim što je pažljivo proizvedena i redovito kontrolirana, nju smatramo jednom od najvažnijih obilježja Big Green Egg kamada jer upravo ona osigurava čuvanje i reflektiranje topline. Prilikom kupnje Big Green Egga, pružamo ograničenu doživotnu garanciju na materijal i konstrukciju svih keramičkih dijelova.

ŽELITE ZNATI VIŠE? Pogledajte modele i njihove značajke, a zatim odaberite kamado po svojoj mjeri!

Large Start paket (original kamado roštilj)
Large Start paket (original kamado roštilj)

Large Start paket (original kamado roštilj)

€2.554,99
Big Green Egg start paket za MiniMax
Big Green Egg start paket za MiniMax

MiniMax Start paket (original kamado roštilj)

€1.409,99

OTKRIJTE
EGG

Upoznajte značajke EGG-a