BINCHONTAN

BINCHONTAN, ODNOSNO JAPANSKI UGLJEN – NAJKVALITETNIJI I NAJCJENJENIJI UGLJEN NA SVIJETU

Binchontan, odnosno japansko zlato,kako ga još nazivaju ističe se po svojoj kvaliteti. Najkvalitetniji je i najcjenjeniji ugljen na svijetu, a ujedno i jedini 100%- tni aktivni ugljen.

Naime, binchontan odnosno japanski ugljen proizvodi se po posebnoj japanskoj recepturi i u posebno razvijenim pećima. Drvo se pougljuje na ekstremnim temperaturama (1600- 1800 stupnjeva celzija, ovisno o vrsti drveta), a sam proces je dugtrajan i traje čak nekoliko tjedana.

Dugotrajan proces nastajanja binchontana i količina ugljena koja se dobije nakon pougljenjivanja drveta samo su jedan od razloga koji binchontan kategoriziraju u vrh ljestvice kako kvalitetom tako i ekonomskom standardizacijom. Proizvodnja binchontana odvija se u jako malim količinama, što zbog kompleksnosti tako i zbog činjenice da nakon pripreme drveta za nastanak binchontana ostane njega tek 1/10.

Kvalitete i spektar upotrebe binchontan ugljena su neizmjerno širok pojam, a neke od važnih karakteristika su i vrsta drveta koja se koristi za proizvodnju binchontana. Originalni binchontan proizvodi se od japanskog hrasta Ubame – vrlo posebno i vrlo rijetko drvo. Moguće ga je, naravno, proizvesti i od drugih vrsta drveta.

Prilikom izbora grana hrasta posebna pažnja se pridaje prirodi. U japanskoj kulturi, čovjek je u skladu s prirodom. Za Binchotan, pojedinačne grane se izrezuju iz stabala, stablo se ne ruši i stoga može nastaviti živjeti i rasti. Ovo stvara održiv i ekološki prihvatljiv drveni ugljen. To se također može vidjeti u jedinstvenoj strukturi komada ugljena. Vi doslovno još uvijek držite granu u ruci. Hrast Ubama raste samo u japanskoj provinciji Kishu.

BINCHONTAN SE KATEGORIZIRA I KAO AKTIVNI UGLJEN

Već smo spomenuli da se binchontan kategorizira i kao aktivni ugljen i to 100%- tni. Navedeno binchontan duguje svojoj mikroskopskoj površini.

Ali, što znači mikroskopska površina?

Mikroskopska površina znači bezbrojne, vrlo fine pore. To se može vidjeti samo pod mikroskopom. Mikroskopska površina mjeri se kvadratnim metrom površine po gramu drvenog ugljena.Kod Kishua, vrijednost je 250 četvornih metara po gramu. Već s karakteristikom aktivnog ugljena upotreba binchontana seže u opširne spektre i područja, dok kada mu dodamo sve ostale vrijednosti i specifikacije postaje apsolutni lider.

NIJE SVAKI PROIZVOD DEKLARIRAN KAO BINCHONTAN ORIGINALNI BINCHONTAN

Kao u svim linijama proizvoda, plagijat se ne zaustavlja na ugljenu Binchotan. Kao što smo već spomenuli, izvorni se naziva Kishu Binchotan. Proizvodi s čistom oznakom Binchotan obično su japanski izdanci originala koji se proizvode na sličan složen način, no ovdje se koristi jeftinije drvo. U mnogočemu se razlikuje od originala. Bijeli ugljen uglavnom se proizvodi u Indoneziji. Velika je i razlika u temperaturi tijekom pougljenja. Kada se bijeli ugljen pougljeni, temperatura je samo oko 1000 - 1100 stupnjeva celzija.

Bijeli ugljen, odnosno white charcoal prilikom paljena razvija vatru koja se gasi nakon 10 do 15 sekundi dok binchontan ne razvija vatru nikako.

Bijeli ugljen kao i binchontan pripada skupini aktivnog ugljena ali njegova vrijednost od 150 četvornih metara po gramu drvenog ugljena, znatno je ispod onoga u Kishu Binchotan.

Razlika se jasno vidi i u cijeni. Originalni Kishu Binchotan smatra se najskupljim ugljenom na svijetu. Originalni binchontan je čak i do 4 puta skuplji od bijelog ugljena.

Unatoč svemu, bijeli ugljen ima izvrsna svojstva. Bez dima je, bez prskanja, razvija ekstremnu toplinu i dugo vrijeme gorenja. To je bez sumnje dobar ugljen, ali ne i binchotan.

AKTIVNI UGLJEN KAO FILTER ZA VODU

Poznato je da aktivni ugljen apsorbira zagađivače i oslobađa minerale i elemente u tragovima.

Aktivni ugljen, Binchotan je stoga idealan kao filtar za vodu ili za kuhanje te Vam tako pomaže očistiti vodu iz slavine od toksina i teških metala. Osim toga, ugljen Binchotan obogaćuje vodu iz slavine prirodnim mineralima kao što su kalcij, željezo i magnezij, što vašu vodu čini zdravijom, ugodnijom i mekšom okusom.

U isto vrijeme, Binchotan omekšava vašu vodu, uravnotežuje PH vrijednost i smanjuje kemikalije kao što su klor, pesticidi, herbicidi itd.

Stavite štapić s aktivnim ugljenom u bocu, bokal ili posudu napunjenu vodom. Voda za piće je spremna nakon samo pola sata, još bolje nakon 4 ili 8 sati. Binchotan se također može dodati u lonac za kuhanje tjestenine, riže ili krumpira. Binchotan filter s aktivnim ugljenom ima radni vijek od oko 6 mjeseci. Ako ga koristite redovito, trebali biste reaktivirati stick svakih 14 dana. To znači da pustite da kuha oko 10 minuta, a zatim pustite da se osuši.

JEDINI UGLJEN NA SVIJETU KOJI EMITIRA INFRACRVENE ZRAKE

Jeste li ikada čuli da drveni ugljen emitira infracrvene zrake prilikom pečenja na roštilju? Ne? Ni to obično ne čini, barem ne s običnim ugljenom. Ali japanski binchotan je i u ovom slučaju nešto sasvim posebno.

Drveni ugljen Binchotan jedini je ugljen na svijetu koji emitira infracrvene zrake izravno u meso prilikom pečenja na roštilju i tako peče meso iznutra.

Mesni sok, kao i mineralima bogat sadržaj masti s elementima u tragovima u jezgri mesa gotovo je u potpunosti sačuvan. Meso ostaje sočnije nego ikada. Mnoga tradicionalna japanska jela pripremaju se isključivo s binchotanom.

Svojim intenzivnim crveno-narančastim sjajem, fascinantni BINCHOTAN ugljen ne samo da stvara atmosferu koja oduzima dah. Japanski BINCHOTAN ugljen je apsolutno bez mirisa, nudi izuzetno visoku snagu pečenja, dugo vrijeme gorenja, vrlo nizak sadržaj pepela (ostatak nakon pečenja) i također je potpuno bez dima.

U Japanu se Binchotan također koristi za pečenje u zatvorenom prostoru na posebnim roštiljima.

BINCHONTAN, JAPANSKI UGLJEN U UGOSTITELJSTVU

Binchontan se upotrebljava u kulinarstvu, ali njegova primjena seže daleko iz okvira pripreme jela. Kada povežemo binchontan s kulinarstvom važno je znati da razvija temperaturu do 800 stupnjeva celzija. Navedena temperature idealna je za pripremu fermentiranih steakova, na mesu radi koricu dok njegova sredina ostaje sočna (osigurava infracrveno i bezdimno roštiljanje).

Dim koji nastaje nakon što kapljice masnoće padnu na ugljen hrani daje posebnu aromu, dok nema nečistoća koje mogu negativno utjecati na okus hrane.

Binchontan upija vlagu zbog čega se koristi i u hladnjacima za održavanje svježine voća i povrća. Bijeli ugljen jedini je ugljen na svijetu koji ima dozvolu za korištenje u zatvoreni prostorima.

JOŠ MALO ZANIMLJIVOSTI O BINCHONTANU…

Uz to što se binchontan koristi u ugostiteljstvu, odnosno kulinarstvu i poznat je po svojim učincima čišćenja i mineraliziranja vode, binchontan je teži od crnog ugljena i zvoni metalnim zvukom pri udarcu čime otvara mogućnost upotrebe i pri izradi puhačkih instrumenata.

Spoznajom da je bogat izvor minerala, te da ima svojstvo vezanja sebuma na sebe njegova primjena seže i u izradu kozmetike i medicinskih preparata.

Binchontan to jeste japanski ugljen vrlo je lako po zvuku, prilikom udarca razlikovati od bijelog ugljena, odnosno white charcoal. Dok binchontan zvoni metalnim zvukom pri udarcu, whitw charcoal više zvuči kao da kvrca staklo.

Kako bismo zapalili binchontan potrebno nam je minimalno 2,5 kg. Uz to, gašenje binchontana je također jedna od njegovih posebnosti, a izvodi se tako da svaki pojedini komad odvojimo od ostalih komada binchontana.

Nadalje, binchontan je jedini ugljen na svijetu koji ima konstantu razvoja temperature prilikom gorenja.

Ugljen Binchotan jedini je ugljen na svijetu koji omogućuje ponovnu upotrebu, infracrveno i bezdimno roštiljanje, dugotrajnu temperaturu i automatsko gašenje plamena.

OTKRIJTE
EGG

Upoznajte značajke EGG-a