DIMLJENJE NA
BIG GREEN EGGU

Dimljenje je tehnika pripreme hrane koju obilježava lagana vatra te dim i para mokrog drveta, a Big Green Egg savršen je za to nezaboravno iskustvo. U svom širokom spektru tehnika priprema hrane on nudi i dimljenje. Želite li saznati kako dimiti na keramičkom roštilju? Zavirite u nastavak teksta.

Dimljenje n a Big Green Eggu bit će Vam nezaboravno iskustvo s izvrsnim rezultatima.

KAKO DIMITI NA BIG GREEN EGGU?

Pri dimljenju, prije svega, preporučujemo korištenje convEggtora – tako Vaša hrana neće biti izložena direktnoj vatri, a temperatura će biti niska – savršena za dimljenje.

Pogledajte sljedeće upute i postanite majstor dimljenja:

1. Prvo svakako napunite svoj Egg ugljenom te dodajte potpaljivače, a zatim ih, naravno, zapalite. + ako želite dimiti drvene sječke ili drvene komade, prethodno bi ih bilo dobro potopiti u vodi i posipati ugljenom čim počne svijetliti (količina sječke i komada ovisi o tome koliko dugo planirate dimiti).

2. Zatim valja zagrijati kamado – prvo na 100 do 150 stupnjeva. Kada se doda convEggtor, temperatura će pasti na idealnu za dimljenje – oko 60 °C do 90 °C.

3. Kada se kamado zagrije, u njega stavljate sljedećim redoslijedom: convEggtor – posudu za kapanje – rešetku od nehrđajućeg čelika. Posudu ćete za kapanje napuniti s malo vode kako bi se stvarala para, a istovremeno će sokovi s namirnica kapati u nju. + iako će temperatura u kamadu pasti zbog dodavanja dodataka, on je svejedno vruć, pa pri postavljanju pribora koristite vatrootporne rukavice – EggMitt ili silikonske rukavice i hvataljku za rešetku.

4. Nakon što je Egg namješten na željenoj temperaturi, možete početi dimiti! Ako želite dimiti uz pomoć drvenih daski, njih prethodno natopite vodom, pa na njih stavite hranu i sve zajedno u Green Egg.

5. Za optimalan protok zraka, lagano zatvorite propušna vrata i dvofunkcionalni metalni vrh na kupoli – tako će i temperatura biti stalna.

6. Kako znati kada je dimljenje gotovo? Možete se voditi tablicom sa stranice Kontrola temperature jer vrijeme dimljenja ovisi o hrani koju pripremate. Isto tako, sigurno će Vam pomoći i termometri kojima možete precizno odrediti temperaturu hrane i posuđa : digitalni džepni termometar, daljinski termometar s dvostrukom sondom ili digitalni termometar za trenutno očitavanje.

7. Nakon što je sesija završena, preostalo je samo – uživati u ukusnoj hrani.

ŠIROKA PALETA OKUSA – KAKO KORISTITI DRVENE SJEČKE I KOMADE?

Uvijek prednost dajemo drvenim sječkama ili drvenim komadima umjesto dimnim sječkama i piljevini. Dim koji nastaje paljenjem sječki i komada hrani daje blagu autentičnu aromu koja ostavlja bez daha.

Za još bolje iskustvo dimljenja isprobajte komadiće drveta s okusom.

U velikom izboru okusa možete odabrati drvo koje najviše odgovara Vašem ukusu, a poneke su vrste prikladnije za meso, a neke pak za ribu. Pogledajte njihove opise, a zatim odaberite onaj koji je će Vaše iskustvo dimljenja u Big Green Eggu učiniti nezaboravnim.

1. Apple (jabuka)
Izvrsno odgovara uz ribu, svinjetinu, bijelo meso i perad, primjerice piletinu i puretinu.

2. Cherry (trešnja)
Za slasnu ribu, janjetinu, sve vrste divljači, patku i govedinu.

3. Pecan (orah)
Postani majstor klasičnih američkih jela s roštilja, a posebno odgovara i uz začinjenu dimljenu hranu.

4. Hickory (hikori)
Posebni užitci uz voće, orašaste plodove, govedine i sve tipove divljači.

5. Mesquite
Čest suputnik u pripremi svinjske potrbušnice i prsa. Izvrstan za govedinu, začinjenu svinjetinu i divljač.

Izaberite svoj okus i uživajte!

NEKOLIKO SIGURNOSNIH SAVJETA

Big Green Egg keramički roštilj u potpunosti je siguran alat za pripremu hrane, no kao i kod bilo kojeg drugog doticaja i rukovanja vatrom, visokom temperaturom i užarenim predmetima, moramo biti oprezni. Big Green Egg koristite samo na za njega predviđen način i namjeru te slijedite određene upute.

Uživajte sigurno uz Big Green Egg i okusite senzacionalne arome keramičkog roštilja.

1. UVIJEK UŽIVAJTE NA OTVORENOM
Big Green Egg je keramički roštilj i zbog toga ga svakako koristite na otvorenom prostoru. Egg se može koristiti u zatvorenom, no tada mora biti omogućena profesionalna ventilacija i protupožarni sustav.

2. PROVJERITE LOKALNE PROPISE I OGRANIČENJA PRIJE KORIŠTENJA
Uvijek se pridržavajte propisa lokalne zajednice ili specifičnog prostora na kojem se nalazite. Iako je naš kamado u potpunosti siguran, na nekim je područjima kuhanje na otvorenoj vatri zabranjeno ili ograničeno.

3. TEKUĆI POTPALJIVAČI ILI DRUGE ZAPALJIVE TEKUĆINE NIKAKO NISU PRIKLADNE ZA PALJENJE EGGA
U Big Green Eggu uvijek koristite ugljen, a zapalite ga našim potpaljivačima ili starterima. Sva druga goriva mogla bi oštetiti Vaš kamado, a hrana bi mogla promijeniti okus.

4. MREŽICA PROPUŠNIH VRATA – UVIJEK ZATVORENA
Mrežicu na propušnim vratima mičite samo kada čistite hladan pepeo, inače neka uvijek bude zatvorena. Tako ste zaštićeni od iskri i ispadanja ugljena.

5. AKO JE LOŽIŠTE VRUĆE ILI NAPUNJENO UGLJENOM, NEMOJTE GA POMICATI
Jedna od izvanrednih kvaliteta keramike Egga je ta da dugo zadržava toplinu. Zbog toga uvijek pričekajte da se kamado i ugljen u potpunosti ohlade prije nego što ga pomičete.

6. PRI KORIŠTENJU BIG GREEN EGGA, DVOFUNKCIONALNI METALNI VRH UVIJEK MORA BITI POSTAVLJEN
Dvofunkcionalni metalni vrh osigurava kontrolu i nadzor topline, a ako ga nema, temperatura će u Eggu nekontrolirano rasti.

7. KADA KORISTITE EGG, NE GLEDAJTE KROZ DIMNJAK
Ako za vrijeme korištenja keramičkog kamada gledamo kroz dimnjak, vrući bi nam zrak mogao nanijeti ozbiljne ozlijede. Uvijek rukujte sigurno svojim Eggom.

8. PAZITE PRI DODIRIVANJU VANJSKE STRANE EGGA
Iako se vanjska strana Big Green Egga neće zagrijati do te mjere kao što se primjerice zagrije čelični roštilj, uvijek pripazite pri doticanju. Zbog toga pazite i na ljubimce, djecu i zapaljive stvari koje bi se mogle naći pored roštilja.

9. UVIJEK IMAJTE ODGOVARAJUĆI PRIBOR ZA RUKOVANJE REŠETKAMA
Big Green Egg rešetke koje ćete koristiti u kamadu – od nehrđajućeg čelika i od lijevanog željeza – iznimno se zagriju pri korištenju Egga. Zbog toga pri njihovom pomicanju uvijek koristite podizač rešetke ili podizač rešetke od lijevanog željeza.

10. BUDITE PAŽLJIVI PRI RUKOVANJU VRUĆIM PRIBOROM
Sav pribor koji koristite u Eggu može se zaista zagrijati – bilo da se radi o convEggtoru ili kamenima za pečenje, Dutch Ovenu ili nekom drugom proizvodu od lijevanog željeza ili čelika. Zbog toga uvijek ponajprije posegnite za vatrootpornim rukavicama EggMitt ili silikonskim rukavicama. Isto tako, sav korišten pribor odlažite na vatrootpornu površinu koja je udaljena – korištenjem prikladne opreme izbjeći ćemo opekline.

11. VATRA UVIJEK MOŽE UZROKOVATI POŽAR
Iako je Egg iznimno siguran, čim se radi o vatri, moramo se pridržavati nekih sigurnosnih mjera. Zbog toga nikada nemojte ostavljati otvoreni Egg u kojem je zapaljen ugljen bez nadzora. Isto tako pripazite i na okolinu – suho lišće, grančice i zapaljivi predmeti mogu uzrokovati neugodne posljedice.

12. OPREZNIM RUKOVANJEM SPRIJEČITE POVRATNO POVLAČENJE
Nakon što ste ugasili ugljen u Eggu, prije potpunog ga otvaranja prvo otvorite nekoliko puta svega pet centimetara – tako osiguravate polagan protok zraka i sprječavate pojavu povratnog zraka koji bi mogao biti opasan. Osim toga, budite vrlo oprezni kada otvarate vrući kamado sa zatvorenim dvofunkcionalnim metalnim vrhom i zatvorenim propušnim vratima – nagli dotok zraka može izazvati opasno jak plamen. Ako se to ipak dogodi, odmah zatvorite poklopac. Tako ćete ugasiti plamen. Zatim možete pažljivo ponovo otvoriti poklopac nekoliko centimetara, ponovo nekoliko puta, prije nego što ga potpuno otvorite. Pri rukovanju Big Green Eggom koristite vatrootporne rukavice i osigurajte svu potrebnu osobnu zaštitu.

13. VODA NIKADA NIJE POTREBNA ZA GAŠENJE
Voda Vam nikada nije potrebna da biste ugasili ugljen u Big Green Eggu. Samo zatvorite dvofunkcionalni metalni vrh i propušni ventil, ugljen će biti ugašen za 20 minuta. Big Green Egg učinio je sve kako bi omogućio potpuno sigurno korištenje svog keramičkog roštilja. Ipak, korisnici Big Green Egga rukuju njime na vlastitu odgovornost. Uvijek mislite na svoju sigurnost i sigurnost okoliša.