IZRAVNO PEČENJE NA
BIG GREEN EGGU

Izravno pečenje na roštilju jedna je od najpopularnijih tehnika kuhanja na kamadu.

Svestranost je jedna od najupečatljivijih vrlina Big Green Egga, a izravno je pečenje jedna od najpopularnijih tehnika kuhanja na njemu. Izravnim pečenjem na roštilju sastojci dobivaju jedinstven okus i postaju izvanredno hrskavi izvana, a meki i sočni iznutra.

Hrana koja je mekana te meso bez kostiju dobri su kandidati za direktno pečenje na roštilju. Idealno je za pripremu odrezaka, kotleta, hamburgera, pilećih prsa bez kostiju, ćevapa, ribljih fileta, brojnog povrća i druge hrane koja se brzo priprema. A od same je opreme, osim kvalitetnog kamada, potreban tek poneki dodatak.

Više o izravnom pečenju na Big Green Egg roštilju saznajte u nastavku.

REŠETKA OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA VS. REŠETKA OD LIJEVANOG ŽELJEZA

Rešetka od nehrđajućeg čelika uključena je u paket standardnog pribora, a na njoj se možete bez problema izravno peći. Ipak, za najbolje moguće rezultate s crvenim mesom i peradi preporučujemo korištenje rešetke od lijevanog željeza. Ona je posebna po tome što na hrani ostavlja prepoznatljive uzorke pečenja.

Kako izgleda direktno pečenje na rešetci?

Nakon što ste zapalili ugljen u svom Eggu, stavite u njega rešetku koju ste odabrali, pa zagrijte kamado na temperaturu od oko 220 ° C. Rešetku možete dodati, naravno, i kasnije, a kako biste ju sigurno postavili, preporučujemo hvataljku za rešetku ili podizač rešetke od lijevanog željeza.

Kada je rešetka zagrijana i Egg na željenoj temperaturi – spremni ste za pečenje!

Prije stavljanja sastojaka na nju, provjerite je li rešetka zaista vruća jer vruća rešetka sprječava lijepljenje i/ili kidanje sastojaka.

Kada su sastojci udobno smješteni nije ih potrebno odmah okretati da se ne bi kidali komadići.

Osim toga, sastojke valja prije pečenja premazati s vrlo malo ulja, a ponekad čak niti to nije potrebno. Previše ulja također može uzrokovati nastanak dima. Kod direktnog pečenja – manje je više.

Za uspješno direktno pečenje nije potrebno mnogo ulja, a niti mnogo okretanja namirnica za rešetci Big Green Egga, a rešetku možete nakon kuhanja vrlo lako pomicati uz pomoć podizača za rešetku.

NIJE POTREBNO PRETJERANO PEĆI

Sastojke nije dobro prepeći, pa zato predlažemo korištenje termometra s trenutnim očitavanjem ili termometra s dvostrukom sondom, iako smo sigurni da ćete nakon nekog vremena postati uvježbani profesionalci pri direktnom roštiljanju.

Slobodno zavirite na stranicu Kontrola temperature i pogledajte preporučeno vrijeme pečenja za određene sastojke.

Osim toga, nakon pečenja, meso je dobro omotati u aluminijsku foliju i pustiti da odstoji nekoliko minuta kako bi se sokovi ukusno rasporedili – slastan Vas obrok čeka.

POKLOPAC BIG GREEN EGGA DRŽIMO ZATVORENIM

Kada je poklopac Egga zatvoren u mogućnosti ste iskoristiti sve blagodati keramike i dizajna ovog kamada. Zatvoreni Egg osigurava da zrak ravnomjerno cirkulira i da se sastojci zbog toga ravnomjerno peku. Mali će otvori za zrak osigurati da sastojci ostanu sočni i ukusni te da vlaga ne bježi iz prostora za pečenje.

Uz zatvoreni je poklopac važno i da ne preopterećujete rešetku. Upotrijebite najviše 2/3 do 3/4 rešetke kako bi vrući zrak mogao cirkulirati te da temperatura ostaje konstantna. To je neophodno za ravnomjerno kuhanje.

Isto tako, nemojte zaboraviti na naš savjet: kada otvarate poklopac, učinite to prvo nekoliko puta do 5 cm kako ne bi došlo do naglog naleta hladnog zraka.

Poklopac Big Green Egga osigurava optimalnu cirkulaciju topline u kamadu.

NEKOLIKO SIGURNOSNIH SAVJETA

Big Green Egg keramički roštilj u potpunosti je siguran alat za pripremu hrane, no kao i kod bilo kojeg drugog doticaja i rukovanja vatrom, visokom temperaturom i užarenim predmetima, moramo biti oprezni. Big Green Egg koristite samo na za njega predviđen način i namjeru te slijedite određene upute.

Uživajte sigurno uz Big Green Egg i okusite senzacionalne arome keramičkog roštilja.

1. UVIJEK UŽIVAJTE NA OTVORENOM
Big Green Egg je keramički roštilj i zbog toga ga svakako koristite na otvorenom prostoru. Egg se može koristiti u zatvorenom, no tada mora biti omogućena profesionalna ventilacija i protupožarni sustav.

2. PROVJERITE LOKALNE PROPISE I OGRANIČENJA PRIJE KORIŠTENJA
Uvijek se pridržavajte propisa lokalne zajednice ili specifičnog prostora na kojem se nalazite. Iako je naš kamado u potpunosti siguran, na nekim je područjima kuhanje na otvorenoj vatri zabranjeno ili ograničeno.

3. TEKUĆI POTPALJIVAČI ILI DRUGE ZAPALJIVE TEKUĆINE NIKAKO NISU PRIKLADNE ZA PALJENJE EGGA
U Big Green Eggu uvijek koristite ugljen, a zapalite ga našim potpaljivačima ili starterima. Sva druga goriva mogla bi oštetiti Vaš kamado, a hrana bi mogla promijeniti okus.

4. MREŽICA PROPUŠNIH VRATA – UVIJEK ZATVORENA
Mrežicu na propušnim vratima mičite samo kada čistite hladan pepeo, inače neka uvijek bude zatvorena. Tako ste zaštićeni od iskri i ispadanja ugljena.

5. AKO JE LOŽIŠTE VRUĆE ILI NAPUNJENO UGLJENOM, NEMOJTE GA POMICATI
Jedna od izvanrednih kvaliteta keramike Egga je ta da dugo zadržava toplinu. Zbog toga uvijek pričekajte da se kamado i ugljen u potpunosti ohlade prije nego što ga pomičete.

6. PRI KORIŠTENJU BIG GREEN EGGA, DVOFUNKCIONALNI METALNI VRH UVIJEK MORA BITI POSTAVLJEN
Dvofunkcionalni metalni vrh osigurava kontrolu i nadzor topline, a ako ga nema, temperatura će u Eggu nekontrolirano rasti.

7. KADA KORISTITE EGG, NE GLEDAJTE KROZ DIMNJAK
Ako za vrijeme korištenja keramičkog kamada gledamo kroz dimnjak, vrući bi nam zrak mogao nanijeti ozbiljne ozlijede. Uvijek rukujte sigurno svojim Eggom.

8. PAZITE PRI DODIRIVANJU VANJSKE STRANE EGGA
Iako se vanjska strana Big Green Egga neće zagrijati do te mjere kao što se primjerice zagrije čelični roštilj, uvijek pripazite pri doticanju. Zbog toga pazite i na ljubimce, djecu i zapaljive stvari koje bi se mogle naći pored roštilja.

9. UVIJEK IMAJTE ODGOVARAJUĆI PRIBOR ZA RUKOVANJE REŠETKAMA
Big Green Egg rešetke koje ćete koristiti u kamadu – od nehrđajućeg čelika i od lijevanog željeza – iznimno se zagriju pri korištenju Egga. Zbog toga pri njihovom pomicanju uvijek koristite podizač rešetke ili podizač rešetke od lijevanog željeza.

10. BUDITE PAŽLJIVI PRI RUKOVANJU VRUĆIM PRIBOROM
Sav pribor koji koristite u Eggu može se zaista zagrijati – bilo da se radi o convEggtoru ili kamenima za pečenje, Dutch Ovenu ili nekom drugom proizvodu od lijevanog željeza ili čelika. Zbog toga uvijek ponajprije posegnite za vatrootpornim rukavicama EggMitt ili silikonskim rukavicama. Isto tako, sav korišten pribor odlažite na vatrootpornu površinu koja je udaljena – korištenjem prikladne opreme izbjeći ćemo opekline.

11. VATRA UVIJEK MOŽE UZROKOVATI POŽAR
Iako je Egg iznimno siguran, čim se radi o vatri, moramo se pridržavati nekih sigurnosnih mjera. Zbog toga nikada nemojte ostavljati otvoreni Egg u kojem je zapaljen ugljen bez nadzora. Isto tako pripazite i na okolinu – suho lišće, grančice i zapaljivi predmeti mogu uzrokovati neugodne posljedice.

12. OPREZNIM RUKOVANJEM SPRIJEČITE POVRATNO POVLAČENJE
Nakon što ste ugasili ugljen u Eggu, prije potpunog ga otvaranja prvo otvorite nekoliko puta svega pet centimetara – tako osiguravate polagan protok zraka i sprječavate pojavu povratnog zraka koji bi mogao biti opasan. Osim toga, budite vrlo oprezni kada otvarate vrući kamado sa zatvorenim dvofunkcionalnim metalnim vrhom i zatvorenim propušnim vratima – nagli dotok zraka može izazvati opasno jak plamen. Ako se to ipak dogodi, odmah zatvorite poklopac. Tako ćete ugasiti plamen. Zatim možete pažljivo ponovo otvoriti poklopac nekoliko centimetara, ponovo nekoliko puta, prije nego što ga potpuno otvorite. Pri rukovanju Big Green Eggom koristite vatrootporne rukavice i osigurajte svu potrebnu osobnu zaštitu.

13. VODA NIKADA NIJE POTREBNA ZA GAŠENJE
Voda Vam nikada nije potrebna da biste ugasili ugljen u Big Green Eggu. Samo zatvorite dvofunkcionalni metalni vrh i propušni ventil, ugljen će biti ugašen za 20 minuta. Big Green Egg učinio je sve kako bi omogućio potpuno sigurno korištenje svog keramičkog roštilja. Ipak, korisnici Big Green Egga rukuju njime na vlastitu odgovornost. Uvijek mislite na svoju sigurnost i sigurnost okoliša.