KONTROLA TEMPERATURE U BIG GREEN EGGU

Precizno, brzo i jednostavno. Jedna je od mnogih prednosti Big Green Egga iznimno točna kontrola temperature. Big Green Egg kamado ima temperaturni raspon od 70 °C do 350 °C tako da na njemu možete isprobati sve tehnike kuhanja!

U nastavku teksta saznajte kako kontrolirati temperaturu u Eggu, a uz to pogledajte i mali vodič temperatura – svladajte sve načine pripreme hrane u keramičkom roštilju.

Za kontrolu su temperature zaduženi metalni vrh i propušna vrata.

Izvrsna kvaliteta keramike i timski rad

Izolacijska svojstva keramičkog materijala kamada zadržavaju toplinu i stvaraju protok zraka unutar njega, čime se osigurava ravnomjerno i ukusno pečenje. Za kontrolu su i regulaciju temperature u Big Green Eggu zadužena propušna vrata na bazi Egga te dvofunkcionalni metalni vrh na kupoli, a lako je očitavanje temperature zagarantirano kupolastim termometrom.

Sve se, dakle, svodi na timski rad metalnog vrha i propušnih vrata.

Što je veći dotok kisika u Egg, to će ugljen jače gorjeti i temperatura će biti viša, što ga je manje, niža će biti i temperatura.

S jedne se strane pomoću propušnih vrata temperaturni okvir u Eggu može otprilike odrediti (to se pogotovo odnosi na maksimalnu temperaturu), a s druge strane dvofunkcionalni metalni vrh pomaže u tome da se temperatura precizno namjesti, čak i u stupanj

REGULACIJA TEMPERATURE – KAKO JU PODIĆI, SMANJITI I ODRŽAVATI

Želite li povećati temperaturu u Eggu?

Protok zraka povećava se širenjem ventilacijskih otvora na metalnom vrhu i/ili otvaranjem propušnih vrata.

Želite li ju smanjiti? Zatvorite dvofunkcionalni metalni vrh ili ventilacijske otvore i/ili propušna vrata.

A kako održati istu temperaturu?
Zatvorite metalni vrh, ali provjeri jesu li ventilacijski otvori na njemu potpuno ili djelomično otvoreni pa namjestite ovisno o željenoj temperaturi.

Kako precizno kontrolirati temperaturu u Big Green Eggu?

 • Temperatura između 60 °C i 150 °C: Lagano otvorena propušna vrata i otvoreni ventilacijski otvori na metalnom dimnjaku.
• Temperatura između 150 °C i 220 °C: Lagano otvorena propušna vrata i otvoreni ventilacijski otvori na metalnom dimnjaku do 3/4.
• Temperatura između 200 °C i 230 °C: Otvorena propušna vrata do 1/4 i potpuno otvoreni ventilacijski otvori na metalnom dimnjaku.
• Temperatura između 280 °C i 350 °C: Potpuno otvorena propušna vrata i napola otvoreni ventilacijski otvori na metalnom dimnjaku.

ŠTO JOŠ UTJEČE NA TEMPERATURU U BIG GREEN EGGU?

Na temperaturu u Big Green Eggu utječe i poklopac Egga, a i dodatna oprema.

 Poklopac Egga izuzetno je važan za održavanje temperature u Eggu, a isto tako osigurava i izvrsnu cirkulaciju zraka kojom omogućuje da se hrana ravnomjerno peče.

Zbog toga preporučujemo da se tijekom korištenja Egga njegov poklopac što je više moguće drži zatvorenim – osim ravnomjernog kuhanja, ujedno i sprječava slučajno izgaranje filca na rubovima poklopca i podloge.

Iako ćete ponekad morati otvarati poklopac kamada, ne brinite o padu temperature. Kada se poklopac otvori, dovod je kisika veći pa će ugljen jače gorjeti – svaki će se pad temperature nadoknaditi.

SAVJET: Uvijek otvarajte poklopac polako, nekoliko puta do oko 5 cm kako bi hladan zrak polako ušao u kamado, a zatim ga otvorite potpuno – to sprječava rizik povrata zraka.

Keramički poklopac Big Green Egga osim ravnomjernog kuhanja, ujedno i sprječava slučajno izgaranje filca na rubovima poklopca i podloge.

Osim poklopca, na temperaturu utječe i micanje i dodavanje dodataka. Utjecat će, primjerice, convEggtor i kamen za pečenje, ako su hladni. Njihovim će dodavanjem temperatura pasti, no ono što trebate učiniti jest samo prilagoditi protok zraka dok se temperatura ponovo ne podigne i dodaci se zagriju.

Dodatna oprema za očitavanje temperature

S jedne strane, već kao dio standardne opreme stiže kupolasti termometar. On se postavlja na poklopac Egga, pa se temperatura može očitati bez otvaranja kupole. S druge strane temperaturu samih sastojaka možete očitati Big Green Egg termometrom za trenutno očitavanje. On očitava temperaturu (do 232 ° C) u roku od 3 do 4 sekunde – brzo i efikasno!

Kupolasti termometar već je dio standarde opreme, a Vi možete obogatiti svoj asortiman i termometrom s trenutnim očitavanjem ili onim s dvije sonde.

Osim njega, u ponudi je i daljinski termometar s dvije sonde. Uz njegovu pomoć zaista nema brige jer će obavijestiti kada je hrana postigla željenu temperaturu.

MJERA UŽITAKA – MALI VODIČ TEMPERATURA

Kako bi se hrana izvrsno ispekla evo i malog vodiča kroz temperature:

METODA PRIPREMETEŽINA NAMIRNICATEMPERATURA EGGATEMPERATURA SRŽI MESAVRIJEME
Prženje
Voće i povrće20-100g220°C-2-5 min
Školjke20-100g220°C55°C13 min
Riba150-250g220°C55°C13 min
Côte de boeuf1kg230-250°C52-58°C16-20 min
Rib eye100-250g220°C50-68°C5-10 min
Janjeći kotleti100-250g220°C50-68°C5-10 min
Piletina150-250g150°C77°C16-20 min
Pačja prsa300g190-200°C54°C6-8 min
Indirektno pečenje
Svinjska vratina2-5kg120°C65°C4 sata
Janjeći batak2-5kg120°C55°C3 sata
Rump steak2-5kg120°C48°C1 sat 30 min
Cijelo pile1,5kg180°C77°C75-90 min
Pileći batak250g180°C77°C16-20 min
Pileća prsa250g180°C77°C16-20 min
Dimljenje
Svinjska vratina2-5kg90°C65°C8-9 sati
Rump steak1-3kg90°C48°C1 sat 30 min
Losos180g90°C50°C20-25 min
Kuhanje
Mesni gulaš2-8kg150°C-3-4 sata
Povrtno varivo1-5kg150°C-20 min
Pečenje na kamenu
Pizza (kora 2-3 mm)-250°C-6-10 min
Pečenje krumpira-150°C-2-3 sata
Korjenasto povrće-150°C-2-3 sata
Čokoladna torta-200°C-15 min

NEKOLIKO SIGURNOSNIH SAVJETA

Big Green Egg keramički roštilj u potpunosti je siguran alat za pripremu hrane, no kao i kod bilo kojeg drugog doticaja i rukovanja vatrom, visokom temperaturom i užarenim predmetima, moramo biti oprezni. Big Green Egg koristite samo na za njega predviđen način i namjeru te slijedite određene upute.

Uživajte sigurno uz Big Green Egg i okusite senzacionalne arome keramičkog roštilja.

1. UVIJEK UŽIVAJTE NA OTVORENOM
Big Green Egg je keramički roštilj i zbog toga ga svakako koristite na otvorenom prostoru. Egg se može koristiti u zatvorenom, no tada mora biti omogućena profesionalna ventilacija i protupožarni sustav.

2. PROVJERITE LOKALNE PROPISE I OGRANIČENJA PRIJE KORIŠTENJA
Uvijek se pridržavajte propisa lokalne zajednice ili specifičnog prostora na kojem se nalazite. Iako je naš kamado u potpunosti siguran, na nekim je područjima kuhanje na otvorenoj vatri zabranjeno ili ograničeno.

3. TEKUĆI POTPALJIVAČI ILI DRUGE ZAPALJIVE TEKUĆINE NIKAKO NISU PRIKLADNE ZA PALJENJE EGGA
U Big Green Eggu uvijek koristite ugljen, a zapalite ga našim potpaljivačima ili starterima. Sva druga goriva mogla bi oštetiti Vaš kamado, a hrana bi mogla promijeniti okus.

4. MREŽICA PROPUŠNIH VRATA – UVIJEK ZATVORENA
Mrežicu na propušnim vratima mičite samo kada čistite hladan pepeo, inače neka uvijek bude zatvorena. Tako ste zaštićeni od iskri i ispadanja ugljena.

5. AKO JE LOŽIŠTE VRUĆE ILI NAPUNJENO UGLJENOM, NEMOJTE GA POMICATI
Jedna od izvanrednih kvaliteta keramike Egga je ta da dugo zadržava toplinu. Zbog toga uvijek pričekajte da se kamado i ugljen u potpunosti ohlade prije nego što ga pomičete.

6. PRI KORIŠTENJU BIG GREEN EGGA, DVOFUNKCIONALNI METALNI VRH UVIJEK MORA BITI POSTAVLJEN
Dvofunkcionalni metalni vrh osigurava kontrolu i nadzor topline, a ako ga nema, temperatura će u Eggu nekontrolirano rasti.

7. KADA KORISTITE EGG, NE GLEDAJTE KROZ DIMNJAK
Ako za vrijeme korištenja keramičkog kamada gledamo kroz dimnjak, vrući bi nam zrak mogao nanijeti ozbiljne ozlijede. Uvijek rukujte sigurno svojim Eggom.

8. PAZITE PRI DODIRIVANJU VANJSKE STRANE EGGA
Iako se vanjska strana Big Green Egga neće zagrijati do te mjere kao što se primjerice zagrije čelični roštilj, uvijek pripazite pri doticanju. Zbog toga pazite i na ljubimce, djecu i zapaljive stvari koje bi se mogle naći pored roštilja.

9. UVIJEK IMAJTE ODGOVARAJUĆI PRIBOR ZA RUKOVANJE REŠETKAMA
Big Green Egg rešetke koje ćete koristiti u kamadu – od nehrđajućeg čelika i od lijevanog željeza – iznimno se zagriju pri korištenju Egga. Zbog toga pri njihovom pomicanju uvijek koristite podizač rešetke ili podizač rešetke od lijevanog željeza.

10. BUDITE PAŽLJIVI PRI RUKOVANJU VRUĆIM PRIBOROM
Sav pribor koji koristite u Eggu može se zaista zagrijati – bilo da se radi o convEggtoru ili kamenima za pečenje, Dutch Ovenu ili nekom drugom proizvodu od lijevanog željeza ili čelika. Zbog toga uvijek ponajprije posegnite za vatrootpornim rukavicama EggMitt ili silikonskim rukavicama. Isto tako, sav korišten pribor odlažite na vatrootpornu površinu koja je udaljena – korištenjem prikladne opreme izbjeći ćemo opekline.

11. VATRA UVIJEK MOŽE UZROKOVATI POŽAR
Iako je Egg iznimno siguran, čim se radi o vatri, moramo se pridržavati nekih sigurnosnih mjera. Zbog toga nikada nemojte ostavljati otvoreni Egg u kojem je zapaljen ugljen bez nadzora. Isto tako pripazite i na okolinu – suho lišće, grančice i zapaljivi predmeti mogu uzrokovati neugodne posljedice.

12. OPREZNIM RUKOVANJEM SPRIJEČITE POVRATNO POVLAČENJE
Nakon što ste ugasili ugljen u Eggu, prije potpunog ga otvaranja prvo otvorite nekoliko puta svega pet centimetara – tako osiguravate polagan protok zraka i sprječavate pojavu povratnog zraka koji bi mogao biti opasan. Osim toga, budite vrlo oprezni kada otvarate vrući kamado sa zatvorenim dvofunkcionalnim metalnim vrhom i zatvorenim propušnim vratima – nagli dotok zraka može izazvati opasno jak plamen. Ako se to ipak dogodi, odmah zatvorite poklopac. Tako ćete ugasiti plamen. Zatim možete pažljivo ponovo otvoriti poklopac nekoliko centimetara, ponovo nekoliko puta, prije nego što ga potpuno otvorite. Pri rukovanju Big Green Eggom koristite vatrootporne rukavice i osigurajte svu potrebnu osobnu zaštitu.

13. VODA NIKADA NIJE POTREBNA ZA GAŠENJE
Voda Vam nikada nije potrebna da biste ugasili ugljen u Big Green Eggu. Samo zatvorite dvofunkcionalni metalni vrh i propušni ventil, ugljen će biti ugašen za 20 minuta. Big Green Egg učinio je sve kako bi omogućio potpuno sigurno korištenje svog keramičkog roštilja. Ipak, korisnici Big Green Egga rukuju njime na vlastitu odgovornost. Uvijek mislite na svoju sigurnost i sigurnost okoliša.