Otkrijte EGG

JEDINSTVENA KERAMIKA

Big Green Egg jedino je keramičko kuhalo napravljeno od jedinstvene vrste keramike koju je razvila NASA. Proizvodni postupak stvara bezbroj "udubljenja" u keramičkoj vanjštini, ali ono po čemu se najviše ističe je jedinstvena zelena boja, koju je posebno odabrao osnivač Ed Fisher. Otuda i naziv Big Green Egg!

KERAMIČKA BAZA

EGG ima keramičku bazu. I baza i poklopac s dimnjakom imaju ekstremna izolacijska svojstva i reflektiraju toplinu. Tako se razvijaju toplinski valovi i upravo ti valovi dodaju poseban okus sastojcima i jelima. Vanjska strana keramičke baze sadrži zaštitni dvostruki sloj glazure otporan na vremenske utjecaje.

PROPUŠNA VRATA

Zajedno s dvofunkcionalnim metalnim vrhom, propušna vrata reguliraju protok kisika. Korištenjem klizača za otvaranje ili zatvaranje propušnih vrata možete točno kontrolirati temperaturu u EGGu. Propušna vrata također olakšavaju uklanjanje pepela od ugljena iz EGGa.

KERAMIČKO LOŽIŠTE

Keramičko ložište je smješteno unutar keramičke baze. Kad planirate EGGing, samo napunite keramičko ložište ugljenom. Kako ložište ima pažljivo postavljene otvore i ureze na donjoj strani, stvara konstantan i optimalan protok zraka u EGGu kad su propušna vrata i dvofunkcionalni metalni gornji dio otvoreni. Protok zraka osigurava da se hrana i sastojci ravnomjerno kuhaju i da ugljen sagorijeva vrlo učinkovito.

REŠETKA ZA UGLJEN

Rešetka za ugljen od lijevanog željeza nalazi se u keramičkom ložištu. Otvori u rešetki stvaraju rastući protok zraka unutar EGGa i omogućuju da pepeo ugljena padne u keramičku bazu EGGa, gdje se lako može ukloniti kroz propušna vrata.

KERAMIČKI VATRENI PRSTEN

Keramički vatreni prsten oslanja se na keramičko ložište i osigurava održavanje odgovarajuće količine prostora između ugljena i rešetke od nehrđajućeg čelika. Kao i kod keramičkog ložišta, vatreni prsten sastoji se od jedne komponente. To omogućuje bolji nadzor protoka zraka. Isto vrijedi i za temperaturu u EGGu.

REŠETKA OD NERĐAJUĆEG ČELIKA

Rešetka od nehrđajućeg čelika u EGGu izrađena je od najkvalitetnijeg čelika. Kako bi se osigurala ova razina kvalitete, sve rešetke od nehrđajućeg čelika proizvode se u Sjedinjenim Američkim Državama. Nehrđajući čelik je izdržljiv, otporan na habanje, ne hrđa i lako se čisti. Rešetka od nehrđajućeg čelika uključena je u EGG i može se koristiti za pripremu bilo kojeg sastojka. Umjesto da koristite rešetku od nehrđajućeg čelika, razmislite o upotrebi rešetke od lijevanog željeza.

TRAKA

Na vrhu keramičke baze i na dnu keramičkog poklopca s dimnjakom može se naći crna traka čelika presvučenog prahom. Šarka i ručka su pričvršćeni na traku.

ŠARKA

Šarka osigurava lako otvaranje i zatvaranje EGGa. Novi modeli EGGa imaju šarku koja omogućuje da se poklopac prvo lagano pomakne unatrag, a zatim otvori do kraja. To osigurava bolju raspodjelu težine, tako da se teži poklopci većih EGG modela također mogu s lakoćom otvarati i zatvarati.

RUČKA

Drvena ručka pričvršćena je na gornju traku Big Green EGGa. Ručkom je lako otvoriti keramički poklopac s dimnjakom i pripremiti EGG za upotrebu ili smjestiti sastojke u EGG. Ime Big Green EGG je ugravirano vatrom u drvenoj dršci.

TERMOMETAR

Poklopac EGGa sastoji se od keramičke kupole s dimnjakom. Opružni sustav u šarkama omogućuje lako otvaranje i zatvaranje ove kupole. Keramika je presvučena dvostrukim zaštitnim slojem glazure. Zahvaljujući izolacijskim i reflektirajućim svojstvima keramike, unutar EGGa stvara se stalni protok zraka koji osigurava ravnomjerno kuhanu i vrlo ukusnu hranu.

KERAMIČKI POKLOPAC S DIMNJAKOM

Termometar na poklopcu točno prikazuje temperaturu u EGGu, i u Celzijusu i u Fahrenheitu. Podešavanjem propušnih vrata i dvofunkcionalnog metalnog vrha možete promijeniti temperaturu. To omogućuje lako pripremanje jela na pravoj temperaturi.

DVOFUNKCIONALNI METALNI VRH

Planirate li EGGing? Ne zaboravite postaviti dvokunkcionalni metalni vrh na dimnjak EGGa. Dvofunkcionalni metalni vrh od lijevanog željeza ima dvostruku funkciju, kao što je to slučaj kod propušnih vrata: oboje reguliraju protok zraka i omogućuju točno upravljanje temperaturom. Otvorite ili zatvorite dvofunkcionalni metalni vrh kako biste omogućili više ili manje kisika u EGGu da poveća ili smanji temperaturu.

KERAMIČKI ZATVARAČ

Kada završite s EGGingom, samo zamijenite dvofunkcionalni metalni vrh s keramičkim zatvaračem. Zatvaranjem protoka kisika na ovaj način ugasit će ugljen u EGGu. To sprječava trošenje ugljena, što znači da ga možete sljedeći put ponovno upotrijebiti!

OTKRIJTE
EGG

Upoznajte značajke EGG-a