PEČENJE U
BIG GREEN EGGU

Big Green Egg postaje kamena peć uz samo dva dodatka – convEggtor i kamen za pečenje. Tako ovaj keramički roštilj može biti mjesto na kojem se peku najbolje pizze i hrskavi kruh, a mogućnosti mu tu ne staju…
Zavirite u nastavak teksta i saznajte kako se u Big Green Eggu mogu peći izvrsne delicije.

PIZZA IZ BIG GREEN EGGA

Pizza u Big Green Eggu prava je poslastica, a za lakše pomicanje Vašeg specijaliteta možete koristiti Pizza Peal.

Kako biste ispekli slasnu pizzu u Big Green Eggu, prvo svakako svoj Egg napunite ugljenom kojeg ćete zapaliti potpaljivačima, a zatim slijede ovi koraci:

1. Nakon što potpaljivači izgore, stavite u Egg convEggtor (nožicama prema gore) i na njega postavite rešetku od nehrđajućeg čelika.

2. Potrebna će Vam biti visoka temperatura – oko 250 °C – da biste ju postigli, otvorite propušna vrata u keramičkoj podlozi na najmanje 3/4 i u potpunosti otvorite metalni vrh na kupoli. Nakon što ste približno postigli željenu temperaturu, zatvorite dvofunkcionalni metalni vrh kako bi temperatura ostala konstantna.

3. Postavite kamen za pečenje na rešetku otprilike 10 minuta prije nego što planirate početi peći pizzu – ona će se lijepo zagrijati, a tako ćete i spriječiti da podloga za pizzu izgori ili da se pizza zalijepi na kamen.

4. Kada Vaš keramički roštilj bude na ispravnoj temperaturi, možete posipati kamen za pečenje s malo brašna (isto će osigurati da se pizza ne zalijepi) i staviti pizzu na njega. U tome će Vam pomoći aluminijski Pizza Peal.

5. Pizza je u Eggu! Sada zatvorite poklopac kamada i pecite! Budući da se većina pizza peče tek nekoliko minuta, u Eggu ih možete ispeći nekoliko u vrlo kratkom vremenu.

6. Na kraju, jedino što Vam preostaje je maknuti pizzu s kamena i narezati ju, a zatim uživati u njezinoj hrskavoj kori!

SAVJET: convEggtor i kamen za pečenje ostavite u ugašenom i zatvorenom Eggu da se postupno ohlade.

KRUH IZ BIG GREEN EGGA

Postupak pečenja kruha u Big Green Eggu gotovo da je jednak onome za pizzu, ipak, nekoliko promjena:

1. Temperatura i vrijeme pečenja Kruh se obično peče dulje i na nižim temperatura pa zbog toga nemojte Egg zagrijavati na 250 °C, već je temperatura od oko 200 °C dovoljna – ipak, to ovisi i o samom receptu. Sve što trebate je pripaziti da ranije zatvorite dvofunkcionalni metalni vrh kako bi se temperatura stabilizirala na nižim stupnjevima.

2. Tijesto za kruh Preporučujemo da na convEggtor stavite posudu s vodom, a tek nakon toga rešetku od nehrđajućeg čelika i kamen za pečenje. Voda će pomoći tijestu da se brže digne.

Kruh je u Big Green Eggu hrskav i sočan – potrebni su Vam samo Big Green Egg, convEggtor i kamen za pečenje.

Pizza i kruh iz Big Green Egga oduševit će i Vas i Vaše bližnje – hrskavo, sočno i slasno!

NEKOLIKO SIGURNOSNIH SAVJETA

Big Green Egg keramički roštilj u potpunosti je siguran alat za pripremu hrane, no kao i kod bilo kojeg drugog doticaja i rukovanja vatrom, visokom temperaturom i užarenim predmetima, moramo biti oprezni. Big Green Egg koristite samo na za njega predviđen način i namjeru te slijedite određene upute.

Uživajte sigurno uz Big Green Egg i okusite senzacionalne arome keramičkog roštilja.

1. UVIJEK UŽIVAJTE NA OTVORENOM
Big Green Egg je keramički roštilj i zbog toga ga svakako koristite na otvorenom prostoru. Egg se može koristiti u zatvorenom, no tada mora biti omogućena profesionalna ventilacija i protupožarni sustav.

2. PROVJERITE LOKALNE PROPISE I OGRANIČENJA PRIJE KORIŠTENJA
Uvijek se pridržavajte propisa lokalne zajednice ili specifičnog prostora na kojem se nalazite. Iako je naš kamado u potpunosti siguran, na nekim je područjima kuhanje na otvorenoj vatri zabranjeno ili ograničeno.

3. TEKUĆI POTPALJIVAČI ILI DRUGE ZAPALJIVE TEKUĆINE NIKAKO NISU PRIKLADNE ZA PALJENJE EGGA
U Big Green Eggu uvijek koristite ugljen, a zapalite ga našim potpaljivačima ili starterima. Sva druga goriva mogla bi oštetiti Vaš kamado, a hrana bi mogla promijeniti okus.

4. MREŽICA PROPUŠNIH VRATA – UVIJEK ZATVORENA
Mrežicu na propušnim vratima mičite samo kada čistite hladan pepeo, inače neka uvijek bude zatvorena. Tako ste zaštićeni od iskri i ispadanja ugljena.

5. AKO JE LOŽIŠTE VRUĆE ILI NAPUNJENO UGLJENOM, NEMOJTE GA POMICATI
Jedna od izvanrednih kvaliteta keramike Egga je ta da dugo zadržava toplinu. Zbog toga uvijek pričekajte da se kamado i ugljen u potpunosti ohlade prije nego što ga pomičete.

6. PRI KORIŠTENJU BIG GREEN EGGA, DVOFUNKCIONALNI METALNI VRH UVIJEK MORA BITI POSTAVLJEN
Dvofunkcionalni metalni vrh osigurava kontrolu i nadzor topline, a ako ga nema, temperatura će u Eggu nekontrolirano rasti.

7. KADA KORISTITE EGG, NE GLEDAJTE KROZ DIMNJAK
Ako za vrijeme korištenja keramičkog kamada gledamo kroz dimnjak, vrući bi nam zrak mogao nanijeti ozbiljne ozlijede. Uvijek rukujte sigurno svojim Eggom.

8. PAZITE PRI DODIRIVANJU VANJSKE STRANE EGGA
Iako se vanjska strana Big Green Egga neće zagrijati do te mjere kao što se primjerice zagrije čelični roštilj, uvijek pripazite pri doticanju. Zbog toga pazite i na ljubimce, djecu i zapaljive stvari koje bi se mogle naći pored roštilja.

9. UVIJEK IMAJTE ODGOVARAJUĆI PRIBOR ZA RUKOVANJE REŠETKAMA
Big Green Egg rešetke koje ćete koristiti u kamadu – od nehrđajućeg čelika i od lijevanog željeza – iznimno se zagriju pri korištenju Egga. Zbog toga pri njihovom pomicanju uvijek koristite podizač rešetke ili podizač rešetke od lijevanog željeza.

10. BUDITE PAŽLJIVI PRI RUKOVANJU VRUĆIM PRIBOROM
Sav pribor koji koristite u Eggu može se zaista zagrijati – bilo da se radi o convEggtoru ili kamenima za pečenje, Dutch Ovenu ili nekom drugom proizvodu od lijevanog željeza ili čelika. Zbog toga uvijek ponajprije posegnite za vatrootpornim rukavicama EggMitt ili silikonskim rukavicama. Isto tako, sav korišten pribor odlažite na vatrootpornu površinu koja je udaljena – korištenjem prikladne opreme izbjeći ćemo opekline.

11. VATRA UVIJEK MOŽE UZROKOVATI POŽAR
Iako je Egg iznimno siguran, čim se radi o vatri, moramo se pridržavati nekih sigurnosnih mjera. Zbog toga nikada nemojte ostavljati otvoreni Egg u kojem je zapaljen ugljen bez nadzora. Isto tako pripazite i na okolinu – suho lišće, grančice i zapaljivi predmeti mogu uzrokovati neugodne posljedice.

12. OPREZNIM RUKOVANJEM SPRIJEČITE POVRATNO POVLAČENJE
Nakon što ste ugasili ugljen u Eggu, prije potpunog ga otvaranja prvo otvorite nekoliko puta svega pet centimetara – tako osiguravate polagan protok zraka i sprječavate pojavu povratnog zraka koji bi mogao biti opasan. Osim toga, budite vrlo oprezni kada otvarate vrući kamado sa zatvorenim dvofunkcionalnim metalnim vrhom i zatvorenim propušnim vratima – nagli dotok zraka može izazvati opasno jak plamen. Ako se to ipak dogodi, odmah zatvorite poklopac. Tako ćete ugasiti plamen. Zatim možete pažljivo ponovo otvoriti poklopac nekoliko centimetara, ponovo nekoliko puta, prije nego što ga potpuno otvorite. Pri rukovanju Big Green Eggom koristite vatrootporne rukavice i osigurajte svu potrebnu osobnu zaštitu.

13. VODA NIKADA NIJE POTREBNA ZA GAŠENJE
Voda Vam nikada nije potrebna da biste ugasili ugljen u Big Green Eggu. Samo zatvorite dvofunkcionalni metalni vrh i propušni ventil, ugljen će biti ugašen za 20 minuta. Big Green Egg učinio je sve kako bi omogućio potpuno sigurno korištenje svog keramičkog roštilja. Ipak, korisnici Big Green Egga rukuju njime na vlastitu odgovornost. Uvijek mislite na svoju sigurnost i sigurnost okoliša.