ŠTO JE BEZDIMNI UGLJEN?

Kada govorimo o bezdimnom ugljenu pomislimo na SomMar Adria drveni ugljen. Prvi europski ugljen sa smanjenom koncetacijom PM sitnih čestica prašine.

Naravno, ne radi se o bilo kakvom ugljenu. Bezdimni ugljen je zapravo drveni ugljen, odnosno ugljen koji nastaje termičkom razgradnjom suhog drveta bez kisika, pri izgaranju na visokim temperaturama. Za drveni ugljen je poznato da daje visoku toplinu, a vrlo malo dima i plamena.

Ali, o tome više kasnije. Vratimo se bezdimnom ugljenu.

SomMar Adria bezdimni ugljen jedna je sasvim inovativna i moderna priča u usporedbi s tradicionalnim drvenim ugljenom. Proizvodi se u posebno razvijenim retort pećima, gdje se uz niz tehnoloških procesa iz ugljena izvlače svi štetni plinovi, zahvaljujući čemu je u potpunosti bez dima.

Postupci prosijavanja u proizvodnim pogonima omogućuju da je ugljen bez prašine, a karakteristika koja uz sve navedene nije zanemariva je iznimno niska razina pepela.

Iz već navedenog možemo zaključiti kako je SomMar Adria bezdimni ugljen ekološki i ekonomski standardiziran proizvod.

bezdimni ugljen Woody u Big Green Egg-u

bezdimni ugljen Woody u Big Green Egg-u

KUPUJETE DRVENI UGLJEN ALI NE I POTPUNO BEZDIMNI?

To znači da brinete o svome zdravlju i zdravlju okoliša. Ali, postoji način da koristite drveni ugljen bez dima koji je neusporedivo čistiji i zdraviji od komercijalnog ugljena. Kao što smo već spomenuli SomMar Adria ugljen deklarira se kao bezdimni ugljen, što u praksi i jeste te je samim time ugljen sa smanjenom emisijom štetnih tvari.

SomMar Adria ugljen potpuno je bez dima

SomMar Adria ugljen potpuno je bez dima

BEZDIMNI UGLJEN KVALITETNIJI JE OD KOMERCIJALNOG?

Bezdimni ugljen prvi je europski ugljen sa smanjenom količinom sitnih čestica prašine (čak 82% manje PM 2.5 i PM 10 sitnih čestica) i 38% manje ugljikovodika; za razliku od komercijalnog ugljena koji ima znatno visok postotak sitnih čestica prašine koje u opasnost dovode zdravlje čovjeka i ekosustava. Zahvaljujući čemu je bezdimni ugljen izrazito ekološki i zdravstveno prihvatljiv. 

: Bezdimni ugljen pakiran bez prašine

Bezdimni ugljen pakiran bez prašine

ŠTO PREDSTAVLJA SMANJENA KOLIČINA SITNIH ČESTICA PRAŠINE I UGLJIKOVODIKA KOD BEZDIMNOG UGLJENA?

PM (Particulate Matter) su sitne čestice koje zagađuju prvenstveno zrak. Određena količina čestica prašine u atmosferi je prirodna, ali problem nastaje kada se njihova količina poveća. Na takve situacije nailazimo prilikom izgaranja raznih goriva a karakteristične su i kod šumskih požara. Svemu navedenom bezdimni ugljen u potpunosti kontrira.

Naime, PM 2.5 i PM 10 su sitne čestice koje zrakom lako možemo udahnuti. PM 2.5 prodiru u donje dišne puteve taložeći se u krvotoku i izazivajući ozbiljne zdravstvene probleme, dok se PM 10 zadržavaju u gornjim dišnim putevima i dovode do njihove iritacije.

U oba slučaja prezasićenost organizma sitnim česticama može biti uzrok kroničnih bolesti pa u konačnici dovesti i do smrti.

Njihov utjecaj na okoliš ne smije se zanemariti, često dovode do smanjene vidljivosti i raznih poremećaja unutar ekosustava, ali i vidljivih šteta na materijalima.

Upotrebom bezdimnog ugljena ne samo da smanjujemo emisiju štetnih sitnih čestica prašine, nego pridonosimo i smanjenoj koncentraciji ugljikovodika. U polju ugljikovodika jedan od najčešćih problema sadašnjice je intenzivan razvoj PAU- ova (policikličkih aromatskih ugljikovodika) odnosno skupine spojeva s dva ili više benzenskih prstenova koji se razlikuju prema toksičnosti na čovjeka i okoliš.

Karakteristično je da nastaju prilikom izgaranja raznih goriva, pa tako i kod komercijalnog ugljena.

Veću toksičnost za čovjeka i okoliš predstavljaju PAU- ovi s više benzenskih prestenova u svojoj strukturi.

PAU-ovi s više benzenskih prstenova nalaze se u zraku i često su vezani na čestice i to upravo PM10 i PM2.5. Obzirom da je dokazano da se takve čestice duže zadržavaju u atmosferi, prodiru dublje u dišni sustav i bolje se povezuju sa štetnim učincima na zdravlje, dolazimo do zaključka da policiklički aromatski ugljikovodici imaju veću toksičnost na čovjeka.

Za razliku od PAU-ova s više benzenskih prstenova, PAU-ovi s manje benzenskih prstenova postojani su isključivo u plinovitom stanju, što i dalje predstavlja rizik za mutagene i kancerogene bolesti, ali znatno manji u usporedbi s PAU-ovima s više benzenskih prstenova.

Prema tvrdnjama i istraživanjima poznatog instituta Fraunhofer, SomMar Adria bezdimni ugljen ima čak za 38% smanjenu koncentraciju uglljikovodika. Razlog tome je što se naš bezdimni ugljen proizvodi od prirodnih, strogo selektiranih sastojaka i to uz tehnološke postupke kojima se nastoje očuvati svi vrijedni elementi, a eliminirati, odnosno odbaciti štetni.

U konačnici svega, bezdimni ugljen osigurava smanjenu koncentraciju štetnih i toksičnih elemenata i plinova u zraku, vodi, tlu i organizmu čovjeka. Jamči zdraviji način pripreme namirnica kao i zdraviji način života.

SomMar Adria bezdimni ugljen razvija visoku temperaturu

SomMar Adria bezdimni ugljen razvija visoku temperaturu

IMA LI BEZDIMNI UGLJEN JOŠ NEKU POSEBNOST?

Osim što nema dima, ima smanjene količine toksičnih tvari, bezdimni ugljen proizvodi iznimnu toplinu, a jako malo plamena i pepela. Time, bezdimni ugljen postaje vodeći svjetski ugljen u području gastronomije, dok njegova primjena seže i daleko šire.

Nenadmašiva svojstva bezdimnog ugljena ističu ga i u ekonomskom aspektu. Velika granulacija i moć dugog gorenja bezdimni ugljen u potpunosti čine prihvatljivim.

Nadalje, bezdimni ugljen često se koristi u proizvodnji stočne hrane.

Zahvaljujući bezdimnom ugljenu u stočnoj hrani znatno se smanjuju probavne poteškoće kod životinja, te se podržava njihova probava i apsorpcija hranjivih tvari.

SomMar Adria bezdimni ugljen razvija visoku temperaturu

SomMar Adria bezdimni ugljen razvija visoku temperaturu

U KONAČNICI, ŠTO JE S KOMERCIJALNIM UGLJENOM U USPOREDBI S BEZDIMNIM?

Komercijalni ugljen niti u jednom aspektu ne može se mjeriti s bezdimnim. Postotci štetnosti na okoliš i populaciju, ali i ekonomska isplativost komercijalnog ugljena ni u najmanju ruku ne konkuriraju bezdimnom ugljenu.

Izgaranje komercijalnog ugljena odgovorno je za 25% emisija policikličkih aromatskih ugljikovodika. Svjetski standard koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika je 10 mg/m3, dok ona u urbanim gradovima prelazi 35 mg/g što je 3,5 puta više od svjetskih standarda.

Zdravstveno preporučena vrijednost zasićenja zraka PM česticama iznosi 10 mikrograma po kubičnom metru zraka, dok u urbanim gradovima njihove vrijednosti prelaze 16,5 mikrograma po kubičnom metru, najvećim dijelom zahvaljujući izgaranju komercijalnog ugljena.

SomMar Adria bezdimni ugljen razvija visoku temperaturu

Big Green Egg & SomMar Adria drveni ugljen

IMA LI BEZDIMNI UGLJEN MANU? 

Da, bezdimni ugljen ima veliku manu.

Jednom kada pokušate samo svoja jela pripremiti na bezdimnom ugljenu i shvatite njegove kvalitete i prednosti nećete moći više upotrebljavati niti jedan drugi ugljen.

SomMar Adria drveni bezdimni ugljen Woody

SomMar Adria drveni bezdimni ugljen Any 

SomMar Adria drveni bezdimni ugljen Fruity                 

PRIDRUŽITE SE ISTRAŽIVANJU

I za kraj, jedan zadatak od nas Vama!

Kada ste pročitali sve razlike i detalje u kategoriji komercijalnog ugljena i bezdimnog ugljena, na zadatak Vam dajemo da razmislite kako izgledaju pluća i dišni sustav jednoga kuhara, chefa, bbq majstora…koji svakodnevno upotrebljavaju komercijalni ugljen!

Svoje mišljenje i eventualna pitanja možete poslati na: info@sommaradria.hr

OTKRIJTE
EGG

Upoznajte značajke EGG-a